Kosmonautti

Hankalat tekstit

Pidän kovasti lauluista, joissa teksti ja musiikki luovat oman maailmansa ja siirtävät kuulijan osaksi uutta maailmaa. Pidän kummallisista ja vaikeista teksteistä. Muiden muassa Donald Fagen ja Walter Becker ovat rakentaneet monta tällaista kappaletta.. “Daddy don’t live …” siirtää kuulijan New Yorkiin, “The Caves of Altamira” rakentaa kertomuksensa Espanjassa sijaitsevaan luolastoon, jossa on luolamaalauksia, ja upea Fagenin “Nightfly” levy on kokonaisuudessaan matka 50-luvun Amerikkaan. Oma suosikkini on kuitenkin Steely Danin ”Barrytown” -kappale. Se ei missään määrin ole heidän tunnetuinta tuotantoaan, mutta olen ihastunut ennenkaikkea laulun sanoitukseen, joka kertoo …. niin mistähän se kertoo?

 

… over there in Barrytown they do things very strange…

And though you’d like some company

I’m standing by myself, Go play with someone else

I can see by what you carry that you come from Barrytown

 

Mielestäni Barrytown kertoo sopeutumisen vaikeudesta ja siitä, millaista paine sopia joukkoon ja olla yksi muista voi pahimmillaan olla. Donald Fagen ja Walter Becker kävivät collegessa Barrytownissa New Yorkin osavaltiossa, jossa 70 -luvulla vaikutti Moonies -niminen agressiivinen kultti. Sen jäsenet kulkivat tummissa puvuissa lyhyet hiukset tiukasti kammattuna ja kanniskelivat usein kovatekstisiä plakaatteja. Tässä kontekstissa laulu saa hauskan uuden ulottuvuuden Fagenin ja Beckerin omista kokemuksista.

Neuvostoliiton avaruusohjelma

Tämänkertainen Antti Kaukomaa -laulu on ottanut vaikutteita edellä mainituista kertojista ja vertauskuvallisesta tyylistä. Se on lisäksi jo toinen avaruuskappaleeni. Laulu siirtää kuulijan itänaapuriin ja kertoo hajonneen Neuvostoliiton avaruusohjelmasta sekä sen teknologisista ja inhimillisistä haasteista. Tästä aiheesta on mielestäni ylipäätään kirjoitettu liian vähän musiikkia. Koitetaan kojata tilannetta. Nyt tosin ei lennä Juri Gagarin vaan luultavasti hieman pidemmälle lentänyt kosmonautti.

Olen nyt kahden vaiheilla siitä, että lähdenkö avaamaan tuota tekstiä. Tykkään itse kovasti sellaisista lauluista, joiden teksti ei kerralla aukea, ja joissa aina hieman miettii että mistähän tässä on kysymys. Mitähän tämän kanssa tulisi tehdä? Riittäisiko se, että kirjoitan sanat paperille? No, tässä video:

Videossa näkyvä kamera on 1960 -luvulla Neuvostoliitossa valmistettu Fed-2. Se on Saksalaisen sotaa edeltäneen Leica -kameran kopio, ja Fed-2 kameraan sopiikin Leican 39 mm linssit. Kyseisessä kamerassa tosin on kiinni Neuvostoliittolainen Industar 61 linssi, jotka ovat tyypillisesti jonkin verran radioaktiivisia. No, lapset on onneksi jo tehty.

2_img830

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s