Maaseutumasterointia

Miksi masteroida?

Äänitteen teossa on sangen monta vaihetta. Ensin laulut täytyy yleensä jollakin tavalla säveltää, sanoittaa ja sovittaa; tietysti joillekin ne vaan tulevat tai laulut kirjoittavat itse itsensä, mutta minä en tiedä sellaisesta mitään. Joka tapauksessa, sen jälkeen teokset pitää soittaa, laulaa ja äänittää. Laulut, rummut, bassot, pianot ja muut härpäkkeet äänitetään yleensä tietokoneen muistiin ääntysohjelmalla, ja tällainen ohjelma siten mahdollistaa eri soitinten ja laulajien kuuntelemisen yhtä aikaa.

Tämän jälkeen nämä eri soittimet ja laulut miksataan yhteen kokonaisuudeksi. Tässä vaiheessa huolehditaan siitä, että eri elementtien äänentasot ovat sopivalla kohdalla. Laulun täytyy kuulua selvästi, basso ei saa peittää alleen laulun alempia kerroksia, ja triangelin täytyy myös kuulua. Tässä miksausvaiheessa syntyy laulun kokonaisuus ja yleisilme.

Näiden vaiheiden jälkeen on kuitenkin jäljellä vielä muutama armottoman tärkeä vaihe; niistä varmastikin tärkeimpänä masterointi. Masteroinnissa valmiiksi yhteen miksattu musiikki otetaan tarkastelun kohteeksi kokonaisuutena — ei enää instrumentti kerrallaan — ja muokataan se parhaaseen mahdolliseen kuntoon erilaisia jakelukanavia varten. Masterointivaiheessa keskitytään musiikin eri taajuusalueisiin, äänellisiin painopisteisiin, lopulliseen stereokuvaan, musiikin lämpöön ja dynamiikkaan. Jos perusmiksauksen tuotos on periaatteessa tasapainossa olevaa musiikkia, niin hyvän masteroinnin jälkeen hyvän kuuloinen musiikki kuulostaa erinomaiselta. Se on avaraa, lämmintä, vivahteikkaista, ja se saa jalat liikkumaan. Jos miksattu tuote on pesty auto, niin hyvin masteroitu musiikki on se sama auto kalliilla vahalla vahattuna ja kumiosat silikonilla pyyhittynä.

5_img607

Masteroimaton Isuzu Bellett

 

Kun taidot loppuvat

Yritin ensin masteroida tulevan Antti Kaukomaa Spotifylevyn itse. Katselin juutuubeista masterointiohjeita, latailin mittareita ja kompressoreita, ja ruuvasin potikoita. Sain lauluja parempaan kuntoon, toki. Mutta huomasin selvästi, että jotain nyt jää puuttumaan. Menobiiseistä puuttui se viimeinen uumph, ja hitaista se intiimisyys ja lämpö jonka tiesin jossain olevan, mutta en vaan saanut esille. Latasin muutaman laulun koemielessä LANDR -masterointipalveluun, jota pidetään alan parhaana automaattimasterointikoneena. Tällainen palvelu pyrkii tekoälyalgoritmeillä automaattisesti masteroimaan valmiita miksattuja lauluja. Mutta LANDRin tulos oli vielä huonompi kuin omat yritykseni.

Juttelin asiasta Paukolan Karin kanssa. Karihan on muutenkin ollut aivan avainhenkilö projektin eteenpäin viemisessä. Hän tekee työkseen ääntä mm. Riihimäen teatterissa, on  tehnyt monta levyä tuottajana ja soittajana, ja on armottoman kova luonto- ja maisemakuvaaja. Lisäksi hän ei tyyppinä ole kovin ärsyttävä. Karin kanssa päätimme, että tarvitsemme tässä vaiheessa ulkopuolista apua. Niinpä käännyimme ammattimasteroija Jaakko Viitalähteen puoleen. Olimme kuulleet hänestä paljon hyvää. Jaakolla on vanhaan navettaan rakennettu masterointistudio Virtalähde Mastering Kuhmoisissa Keski-Suomessa. Varasin Jaakolta ajan, uploadasin sekä raakamiksaukset että omat masterointiräpellykseni Jaakolle ja sain Jaakolta vastauksen:  ”….Hyviltä kuulostivat, vähän painottuneet tuonne 600Hz nurkille, mutta sitä on helppo keventää.  …

Sessio maalla

Karppa tuli Riihimäeltä junalla Keskiviikkoaamuna ja hyppäsimme Tampereella autoon kohti Kuhmoisia. Keli oli aivan erityisen upea marraskuisen matalan auringon valaistessa Pelisalmen kivikkoista vesistöä ja Päijänteen rantoja. Minulla oli tietysti vanha Hasselblad mukana, ja pakotin meidät pysähtymään pienelle valokuvaustuokiolle.

6_img233   6_img234

Matkakuvausta

Saavuimme Jaakon studiolle klo 11:n maissa. Koko paikka on idyllinen pienen puron varteen 1800 -luvulla rakennettu maatalokokonaisuus. Jaakko on rakentanut studionsa vain ja yksinomaa masterointitarkoituksiin, ja sekä akustiikka että laitteisto on hiottu pieteetillä. Karppa kiinnitti huomiota mm. siihen, että miksauspöydän kaiuttimiin päin oleva takaseinä oli muotoiltu pyöreäksi mahdollisten miksauspöydästä tapahtuvien ääniheijastumien minimoinniksi! Lisäksi studiossa oli mukana masteroimassa maailman mukavin koira ja hauska kissa. Mitään ei oltu jätetty sattuman varaan.

6_img243.jpg

Perästä pyöreä

Aloimme käydä lauluja läpi suunnitellussa julkaisujärjestyksessä. Ensimäiseksi työn alle pääsi “Jäätelöä ei saa kuin kaupasta” -eurosoul. Omassa masteroinnissani se jäi ohueksi ja hieman ruotsinlaivalaiseksi. Jaakolla oli asiasta näkemys ja hän ruuvaili alapäähän lisää tukevuutta ja sai esille vallankin laulun loppupäässä olevat tärkeät bassolinjat. Ylärekisterissä Jaakko sai aikaiseksi avoimen ja erottelevan maailman. Esimerkiksi komppipelti C-osan soolossa vie orkesteria eteenpäin kuin — sika limppua. Ja keskeltä lähti pois hiilihydraattipitoista pullamössöä. Kaikista kappaleista olin juuri tämän laulun omaan masterointiini kaikkein tyytymättömin. Olikin hyvin rohkaisevaa kuulla, että Jaakko sai kaivettua tästäkin kappaleesta sen eteenpäinvievän sykkeen.

6_img247

Jaakko kaivaa

Oli helpottavaa huomata, että miksaukset olivat hyviä. Emme joutuneet korjailemaan mitään suurempia mokia tai peittelemään miksauksen ongelmia. Niinpä masteroinnissa tehtiin hyvinkin pieniä asioita — alle desibelin EQ-korjauksia, yhteen lauluun ihan aavistus lisää tilaa kaiulla, useampia päällekkäisiä kompressoreita kuitenkin niin, että mikään niistä ei vaikuta kuin aivan minimaalisesti alkuperäiseen miksaukseen. Mutta ammattimiehen käsissä näistä pienistä asioista syntyy se yhden mikrosievertin paksu vahakerros, joka saa auton loistamaan paremmin kuin uusi (tässä kyseessä on luumupuunomainen vertauskuva, ihan vaan  lukijalle tiedoksi). Koko tämä ammattilaisen masterointi on hieman taianomaista puuhaa. Jaakko säilytti Antti Kaukomaan Kaukomaana, mutta teki siitä vaan paremman!

6_img250.jpg

Laatikon ulkopuolista elektroniikkaa

Masterointisession lopuksi tarkastimme, että laulujen tasot olivat sopivat, kappaleiden alut ja loput siistittiin, ja valmis masteroitu tuotos äänitettiin omaksi tiedostokseen. Niin, nimenomaan äänitettiin, sillä Jaakolla on käytössään paljon vanhaa analogista laitteistoa, ja masterointi tapahtuu siis osittain perinteisesti “out of the box”, ei digitaalisesti softalla tietokoneen varassa. Jaakko totesikin, että jo pelkästään se, että antaa äänen uida näiden upeiden vintagelaitteiden läpi, ihan vaikka ilman säätöjä, parantaa ääntä. Jotain lämpöä ja korvaa miellyttävää niistä tarttuu matkalla mukaan.

Loppuhuimennus

Nämä Antti Kaukomaa -laulut ovat melko henkilökohtaisia ja kokonaan itse tekemiä ideasta toteutukseen. Niinpä minua yllättäen jännitti mennä ammattilaisen tuomiolle. Ajattelin, että tällaisessa loistavassa kuuntelutilassa huipputason laitteiden kurimuksessa omat äänitteeni kuullostavat huonoilta, amatöörimaisilta, niissä on liikaa pienen työhuoneen maku, ja soitto ja laulu vilisevät epäpuhtauksia ja pikku virheitä. Olikin erittäin rohkaisevaa huomata, että omat tekeleet kestivät tällaisenkin testin ja kuulostivat yllättävän ammattimaisilta ja hyvitä. Kyllä pianotunneilla käynti ennen puberteettia kannattaa!

Masterointisession jälkeen saimme valmiit masteroidut tuotokset mukaamme. Olemme nyt kuunnelleet niitä päivän, ja hyvitä yhä kuulostavat. Oli selvästikin oikea valinta mennä Jaakon pakeille. Tästä tulee tähän mennessä paras Kaukomaa -levy. Sen lisäksi, että tämä vaihe todellakin vaati ammattilaisen laitteineen, ja näinollen lopputulos on sellainen johon emme taatusti olis omin voimin pystyneet, niin meillä oli lisäksi mukava man-day Kuhmoisissa. Päivän päätteeksi kävimme vielä Tampereella masterointi-illallisella. Karppa otti kalaa — minä kuollutta sikaa.

Kala copy

Kuollut kala

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s